Nestalo više od 140 umjetničkih dijela iz ambasada i rezidencija SFRJ

Iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije nestalo je više od 140 vrijednih umjetničkih dijela, a Srbija će odgovor o nestanku zatražiti preko Interpola.

ram_slika_pixabay

To je za “Novosti” rekao generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i srpski predstavnik u Mješovitoj komisiji za sukcesiju Veljko Odalović. On je uvjeren da se dio ove bogate umjetničke baštine, koju su najvećim dijelom stvorili srpski slikari, ne nalazi na teritoriji Srbije, već da su slike “razvučene” negdje po svijetu.
Zato i insistiramo da se u ovu akciju uključi međunarodna kriminalistička policijska organizacija“, rekao je Odalović.
Prema saznanjima “Novosti”, najviše dijela, četrdesetak, nedostaje u Rimu. To su, kako navodi list, uglavnom grafike slovenačkog umjetnika Božidara Jakca, najpoznatijeg portretiste Josipa Broza Tita.
Od dela srpskih umjetnika u ambasadi u Rumu nedostaje “Djevojka sa pticom” Miodraga B. Protića. Nekih umjetničkih dijela nema u Hagu, Vašingtonu, Stokholmu, Cirihu, Meksiku, Ankari, Beču i Oslu. Prema navodima lista, nedostaju platna Cuce Sokić, Peđe Milosavljevića, Stojana Aralice…
Do 2017. raspoređeno je ukupno 1.416 umjetničkih dijela. Srbija je “po nacionalnom ključu” dobila 791, Hrvatskoj je pripalo 325, Sloveniji 194, Makedoniji 59, a BiH 47 umjetnina.
Odalović podsjeća da je od 15. septembra 2016. godine do 1. novembra 2017. realizovana primopredaja diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Buenos Ajresu, Limi, Sao Paulu, Meksiku, Alžiru, Kopenhagenu, Frankfurtu, Štutgartu, Najrobiju, Tunisu, Akri, Kairu, Pjongjangu, Minhenu, Džakarti, Braziliji…
U toku je primopredaja u još nekim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Raspodela kulturnih dobara odvija se uglavnom bez poteškoća i svedena je na ekspertski nivo i uvažavanje stavova struke svih država sukcesora“, rekao je Odalović.
AutorTanjug, Novosti