Studija pokazala: Vedra pjesma, ples i pjevačica garantuju muzički hit

Želite li da napišete muzički hit, veća je vjerovatnoća da ćete to uspeti s pjesmom koja je vedrija, uz koju može da se pleše i koju izvodi pjevačica, pokazala je studija o 30 godina evolucije u muzici.

Bijonse_geti

Ali iako ljudi očigledno preferiraju vedrije pjesme, njih je sve manje i manje.
Svake godine izlazi sve više nesretnih pjesama“, utvrdio je tim s kalifornijskog univerziteta Irvin u časopisu “Royal Society Open Science”.
U njihovoj analizi pokazalo se da su u pjesmama u zadnjih 30 godina “sreća” i “vedrina” u opadanju, dok je “tuge” sve više.
Ali tom trendu prkose hitovi. Veselije pjesme, naime, na top listama polaze bolje od tugaljivih. Odličan primjer za to je “Happy” Farela Vilijamsa.
U studiji nisu analizirani stihovi nego samo karakteristike zvuka pop pjesama, ali rezultati odgovaraju ranijim istraživanjima koja su pokazala da iz pjesama nestaju “pozitivne emocije”.
U ranijoj studiji koja je pokrila razdoblje od 1980. do 2007. pokazalo se tako da su stihovi sve egocentričniji, da se sve više upotrebljavaju riječi “ja” i “moje”, kao i druge antisocijalne riječi poput “mržnja” i “ubistvo”. Takav trend u pisanju stihova u skladu je s društvenim trendovima rasta usamljenosti, socijalne izolacije i mentalnih poremećaja.
U novoj kalifornijskoj studiji, utemeljenoj na pola miliona pjesama objavljenih u Britaniji od 1985. do 2015, pokazalo se i da su sve manje popularne pjesme koje pjevaju muškarci.
Posljednjih godina više hitova izvode pjevačice“, navodi se u studiji. “To je posebno zanimljivo s obzirom na veliku debatu o ulozi žena u muzičkoj industriji, rodnoj neravnopravnosti, stereotipovima i seksualizaciji pjevačica“, dodaje se.
Pjesme u studiji smatrale su se uspješnim ako stignu do prvih sto na muzičkim ljestvicama, a takvih je samo četiri posto od svih objavljenih.
Popularnost raste pesmama koje se opisuju kao vedrije, opuštenije i “plesnije”, što je moguće povezano s usponom elektronske muzike i padom popularnosti roka i hevi metala.
Istraživanje je pokazalo i da je mala verovatnoća da će klasika i džez doći do top lista, koje su mahom rezervisane za pop i dens pjesme.
Može li ovo pomoći stvaraocima muzike?
Moglo bi, ako prate trendove i nastoje da ih slede“, rekla je koautorka studije Natalija Komarova. “Ali veliki dio uspjeha i dalje čini ‘ono nešto’ što ni matematičari ne mogu da izmjere“, naglasila je.
AutorHina