Papua Nova Gvineja zabranjuje Facebook na mjesec dana

Facebook će biti zabranjen na Papui Novoj Gvineji na mjesec dana, dok vlasti ne identifikuju vlasnike lažnih profila i ne razmotre uticaj ove društvene mreže na društvo.

Facebook_pixabay1

Ministar komunikacija Sem Bejzil je rekao da će pronaći one koji šire pornografiju i lažne informacije. Osim toga je nagovijestio mogućnost uspostavljanja nacionalne društvene mreže.
Facebook se našao pod lupom nakon skandala sa “Kembridž analitikom” i zbog načina na koji je pokušao da spriječi širenje govora mržnje i lažnih vesti.
Iako svega desetak posto stanovnika Papue Nove Gvineje ima pristup internetu, država intenzivno radi na regulisanju internet usluga. Sada će vlada iskoristiti jednomjesečnu zabranu da analizira kako se Faebook koristi i goni korisnike koji su prekršili Zakon o visokotehnološkom kriminalu iz 2016.
Širenje “lažnih vesti” je postao ozbiljan problem za globalne tehnološke gigante. Našli su se na udaru kritika što su dozvolile da postanu platforma za njihovo širenje.
Sada istražujemo mogućnost da osnujemo novu društvenu mrežu za naše građane na kojoj neće biti lažnih profila“, rekao je ministar komunikacija.
AutorBBC Srbija