Evropska komisija želi da zabrani plastične štapiće za uši, balone i plastične slamčice

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans danas je u Briselu predstavio nova evropska pravila koja zabranjuju upotrebu desetak plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a cilj je da se smanji zagađenje mora i obale.

slancice

Evropska komisija predlaže zabranu plastičnih štapića za uši, balona, plastičnih pribora za jelo i tanjire, plastičnih slamčice, i predviđa značajno smanjivanje korišćenja plastičnih boca, čaša, plastičnih kontejnera za hranu, kesica, plastičnih omota za slatkiše poput onih za bombone.
Proizvođači duhana biće obavezni da pomažu u čišćenju opušaka, kao i proizvođači vlažnih maramica. Ti plastični proizvodi čine 70 posto smeća koje se može naći na evropskim plažama i polovinu smeća koje zagađuje more.
U obrazloženju se podsjeća da se plastika sporo razgrađuje u prirodi i da ugrožava životnu sredinu, brojne životinjske vrste koje žive u moru.
Smrtonosni ostaci plastike nalaze se u uginulim kornjačama, ribama, delfinima i kitovima, a tako ulaze i u ljudski lanac ishrane, upozorava EK. Također upozorava da plastični otpad nanosi i ekonomsku štetu jer su veoma visoki troškovi čišćenja i ugrožava turizam.
EK namerava da novim pravilima, koja su dio Akcionog plana, da podstakne da se oko 90 posto plastičnih boca ubuduće reciklira i da investicije u recikliranje u Evropskoj uniji otvore trideset hiljada radnih mijesta, prenose mediji. Prijedlog EK je upućen u Evropski parlament i očekuje se da će biti usvojen do maja sljedeće godine.
AutorFoNet
Posted in PR