Austrija najavila da će možda zatvoriti sve granice zbog balkanske rute

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl najavljuje da će njegova zemlja, u slučaju potrebe, učiniti “nepropusnim” sve svoje granice.

izbeglice_madjarska_rojters

Kikl navodi da se uspostavlja jedinica granične i policije za strance, koja će moći da reaguje hitno i učini granice “nepropusnim” za ilegalnu migraciju. Ta jedinica biće spremna od juna, a Kikl time reaguje na nove podatke o porastu ilegalne migracije na balkanskoj ruti.
Ministar je naglasio da se ne smiju ponoviti 2015. i 2016, kada je zemlja bila suočena sa nesavladivim talasom izbjeglica.
Zato se pripremamo“, poručuje on.
Ukoliko sa postojećim mogućnostima granične kontrole ne budu dovoljne, granice će se učiniti nepropusnim za izbeglice, najavljuje Kikl, dodajući da se situacija analizira svakodnevno.
Brzo djelovanje ministar očekuje od nove jedinice granične i policije za strance, koja se nalazi u fazi uspostavljanja. Ona će brojati između 500 i 600 ljudi, koji će u svakom trenutku moći da djeluju u cilju zatvaranja granica za ilegalne migrante.
Također, kako ističe Kikl, postoji i odgovarajuća oprema, kao što su kontejneri, oprema za obezbjeđivanje granica i mobilne ograde.
Mi smo pripremljeni da stanemo na naše granice“, poručuje ministar. On je rekao je da se kretanje migranata detaljno prati i da će se granice, ako bude potrebno, zatvoriti i to “stvarno zatvoriti”.
Civilno-vojni akcioni plan za zaštitu granice koji je usvojen prošle godine, sada će biti aktiviran. Također će, kako je najavio, 6. juna od Austrije inicirani Salcburški forum na nivou generalnih direktora održati sastanak sa predstavnicima država Balkana, a do sredine mjeseca planiran je sastanak ministara platforme u Bukureštu.
AutorTanjug