Moguć štrajk zaposlenih u kockarnicama Las Vegasa

Desetine hiljada zaposlenih u kockarnicama u Las Vegasu mogli bi da obustave rad prvi put posle više od 30 godina pošto su članovi sindikata glasali za štrajk od 1. juna, što bi moglo da nanese ogromnu štetu tom gradu.

Las_Vegas_pxb

Oko 25.000 članova sindikata ugostitelja koji rade u 34 objekta širom Las Vegasa glasalo je jučer za štrajk i pokazalo kolektivnu snagu najmasovnije radničke organizacije u saveznoj državi Nevadi. Taj potez će sindikalnim pregovaračima znatno poboljšati poziciju dok nastoje da obezbijede nove petogodišnje ugovore.
Ugovori 50.000 radnika udruženih u sindikatu ističu 31. maja, a dosadašnji pregovori o novim uslovima nisu bili uspješni. Sindikalni zvaničnici navode da žele povećanje plata, očuvanje radnih mjesta koja se gase zbog sve veće upotrebe tehnologije i stroža pravila u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.
Potencijalni štrajk bi hotele-kockarnice ostavio bez kelnera, konobara, portira, čuvara, kuhara i drugih.
Sindikat je posljednji put glasao za stupanje u štrajk 2002. godine, ali je dogovor postignut prije obustave rada. Posljednji štrajk je bio 1984. godine, trajao je 67 dana i doveo je do gubitka desetina miliona dolara prihoda.
Autor: Beta

Ostavite komentar