Sociolog: Zabraniti djetetu internet je isto što i zlostavljanje

Kada je riječ o djeci i korištenju mobilnih telefona i tableta, roditelji imaju protivrječne stavove.

internet

Dok jedni smatraju da je korištenje ovih uređaja štetno za cjelokupnu dobrobit djeteta, drugi smatraju da ti uređaji djeci nude razne obrazovne i razvojne mogućnosti. Sociolog Elis Kešmor smatra da je zabranjivanje korišćenja interneta jednako zlostavljanju djece.
Zajedno s istraživačima s Univerziteta Tizsajd i univerziteta iz Južne Australije, Kešmor je ispitala 2.000 korisnika interneta kako bi prikupila podatke o načinu na koji koriste pametne telefone, tablete i ostale prenosive uređaje. Zajedno su zaključili da je strah od rizika pretjeran i da postoje brojne obrazovne i društvene prednosti.
Kešmor, koja je počasna profesorka sociologije na Univerzitetu Aston u Birmingemu, vjeruje da popularni tehnološki uređaji djeci nude niz aktivnosti i da bi zabrana korišćenja interneta mogla da naruši njihov sociološki razvoj.
“Zamislite da roditelji zabrane djeci da čitaju, gledaju TV, razgovaraju s drugom djecom, igraju obrazovne igre, crtaju, boje ili plešu… Djeca rade takve stvari koristeći tehnološke uređaje. Ukoliko roditelji spriječe djecu da nastave s tim aktivnostima, mogu biti optuženi za neku vrstu zlostavljanja jer zaustavljaju razvoj djece“, rekla je Kešmor za “Independent”.
Napominje da današnja deca odrastaju u svetu u kojem dominiraju pametni telefoni i slični uređaji zbog čega bi njihovo odsustvo bilo neobično.
Ekrani su dio njihove stvarnosti. Oduzeti im mogućnost da sazriju sigurno je zlostavljanje“, tvrdi Kešmor.
Smatra da je najveća zabluda o digitalnim uređajima ta da su zarazni.
Možemo potencijalno postati ‘ludi’ za bilo čim i za bilo kojom aktivnošću – čokoladom, seksom, peglanjem… Ali, to nije zavisnost. Koristimo uređaje ne zato što smo zavisni nego zato što nam pružaju zadovoljstvo“, ističe Kešmor.
Autor: 021.rs