Kako ublažiti štetnost pržene hrane

Prženi i pečeni krompir i ostalo krtolasto povrće, kao i čips, grickalice, tost, kolači, keksi, žitarice za doručak i kafa, je hrana koja sadrži najveću količinu akrilamida, hemijskog sastava za koji kažu da može da poveća rizik od razvoja raka.
pica
O potencijalno karcinogenom djelovanju akrilamida na ljudsko zdravlje počelo je da se priča 2002. godine, kada je jedno istraživanje sprovedeno u Švedskoj pokazalo da se prženjem i pečenjem krompira i proizvoda od žitarice on stvara u hrani.
Budući da je za akrilamid bilo poznato da povećava rizik od razvoja raka kod životinja, te se utvrdilo da se taj isti spoj nalazi u širokom spektru prehrambenih proizvoda koje svakodnevno koristimo, porast zabrinutosti zbog njegovog prisustva u ishrani nije neobična. Ali, rezultati dosadašnjih istraživanja pokazali su ograničene i nekonzistentne rezultate kada se govori o povećanju rizika od razvoja raka kod ljudi.
Evropska agencija za hranu (EFSA) zaključila je da trenutna izloženost akrilamidu u ishrani čovjeka nije razlog za zabrinutost, objašnjava nutricionistkinja Sara Sila.
Kod odraslih najveći izvori akrilamida su prženi krompirići i kafa, hljeb, keks, grickalice i slično.
Kod djece najveći izvor akrilamida u ishrani su proizvodi od prženog krompira, hljeb i žitarice za doručak, ističe nutricionistkinja i dodaje da je izloženost akrilamidu u ishrani moguće smanjiti.
Pri termičkoj obradi hrane preporučuje se izbegavati pretjerano prženje i pečenje hrane, odnosno s termičkom obradom završiti kada hrana postigne zlatnosmeđu boju, a izbjegavati postizanje ‘reš pečene’ boje.
Autor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar