VIDEO: Zbog rasističkog incidenta u kafiću, radnici Starbaksa idu na obuku

Američki lanac kafeterija Starbaks saopštio je da će zatvoriti više od 8.000 lokala u SAD na nekoliko sati idućeg mjeseca da bi njegovih gotovo 175.000 zaposlenih prošlo kroz obuku o rasizmu.

starbucks_pixabay

Ovo je objavljeno posle slučaja u kome su dva crnca uhapšena u kafeteriji Starbaksa u Filadelfiji pošto su zaposleni pozvali policiju da prijave da su tu nezakonito. To hapšenje je podstaklo proteste i pozive na bojkot Starbaksa preko društvenih mreža.
Kompanija je saopštila da će radnje i upravne zgrade biti zatvorene popodne 29. maja. Cilj obuke je da se “spriječe akti diskriminacije u našim prodavnicama”, navela je grupa u saopštenju.
Generalni direktor Starbaksa Kevnin Džonson je rekao da su hapšenja za svaku osudu, i prema navodima portparolke firme, sastao se s oštećenim ljudima lično. Također ima izvještaja da zaposleni koji je pozvao policiju da ih uhapsi više ne radi u kompaniji.
Dvojicu ljudi je privela policija ali su kasnije pušteni zbog nedostatka dokaza da je počinjen zločin. Video snimak hapšenja se brzo proširio preko društvenih meža i uslijedili su pozivi na bojkot tog lanca kafeterija.