Trampov preokret: Nudimo pomoć Rusiji

Manje od jednog sata nakon što upozorio Moskvu na raketne napade u Siriji, američki predsjednik Donald Tramp ponudio je da pomogne u jačanju ruske ekonomije i pozvao na prekid „trke u naoružanju“. Rojters ocjenjuje da je očigledno riječ o diplomatskom preokretu.

trump

Tramp je, istovremeno, napisao na svom nalogu na Tviteru da je odnos SAD s Rusijom gori nego ikad, i kada se ima u vidu period Hladnog rata.

„Nema razloga za to. Potrebni smo Rusiji kako bismo joj pomogli s njenom ekonomijom, nešto takvo bi bilo veoma lako uraditi, a treba nam da sve države zajedno rade. Zaustaviti trku u naoružanju?“, naveo je Tramp.

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova je prokomentarisala Trampov tvit: „Odlična ideja. Počnite sa uništenjem hemijskog oružja. Američkog“.

Tramp je prethodno, reagujući na izjavu ruskih zvaničnika koji su upozorili SAD povodom informacija o mogućem vojnom napadu u Siriji, poručio Rusiji da se spremi, jer će „leteti rakete“.

Ranije su mediji objavili da se dva američka broda kreću ka obali Sirije — „Donald Kuk“ i „Porter“. Na njima se nalazi nekoliko desetina krstarećih raketa „tomahavk“.