Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbjedno

Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je bezbjedno, što može uništiti ljudska crijeva, tvrdi se u novoj studiji.
tunjevina_pixabay
Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom “zaglavi” u sistemu za varenje ljudi i izaziva stomačne probleme.
Ove količine čine crijeva “propustljivim” pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.
“Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebalo da prođu kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se ‘sindrom propuštanja crijeva’ koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna crijeva”, rekla je vođa studije Grečen Maler sa Univerziteta Binghemton.
Povećano unošenje cinka izaziva grčeve, temperaturu, povraćanje i gubljenje svijesti.
Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mjestu je piletina, a potom špargle.
Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Studija je objavljena u žurnalu “Food and Function”.
Autor: Klix.ba