Pojedini Finci godinu dana dobivaju 560 eura mjesečno, koji su efekti?

Dvije hiljade finskih građana prima 560 eura mjesečno od početka 2017. godine.
lova
Oni su deo projekta koji bi trebalo da ispita opravdanost i posledice uvođenja koncepta osnovnog dohotka umesto niza drugih socijalnih davanja i pomoći.
Koncept koji predviđa da svaki građanin neke države, bez obzira na socijalni status, mjesečno dobija određeni novčani iznos atraktivna je ideja o kojoj se svako malo raspravlja, a posebno je dobila na težini posljednjih godina s rastom nejednakosti između bogatih i siromašnih širom svijeta.
Za eksperimentalno uvođenje osnovnog dohotka u Finskoj zadužena je tamošnja agencija za socijalno osiguranje (Kela, Kansaneläkelaitos). Finske vlasti kroz eksperiment žele da saznaju da li je osnovni dohodak fleksibilniji način za pružanje pomoći i podsticanje na zapošljavanje od postojećih socijalnih programa. Uz to, nadaju se da bi jedinstveni osnovni dohodak bio dobar način za rasterećenje postojeće birokratije u sistemu socijalne zaštite.
Početkom 2017. godine 2.000 nezaposlenih građana Finske tako je počelo da prima mjesečni iznos od 560 eura i takav dohodak će primati do kraja 2018. Birani su nasumično, prihod je oslobođen poreza i oni koji ga primaju mogu potrošiti novac na koji god način žele. Država, dakle, ne kontroliše kako se novac troši niti primaoci moraju ispuniti bilo kakve zahtjeve da bi dobili novac.
Iznos od 560 eura odabran je jer je u nivou iznosa naknade za nezaposlene koja se isplaćuje u Finskoj, a dohodak ne prestaje da se isplaćuje ni u slučajevima kad se primaoci zaposle. Iznos nije dovoljan za sve mjesečne troškove, ali ljudima daje više slobode u svakodnevnom životu.
U Keli, finskoj agenciji za socijalno osiguranje, napominju da je jedan od ciljeva eksperimentalnog uvođenja osnovnog dohotka i ispitivanje mogu li se pojedinci aktivirati na tržištu rada i kroz drugačije mehanizme od dosad uobičajenih. Finska minisstrica socijalnih poslova Pirko Matila je za BBC izjavila da postoje podaci koji govore u prilog tome da “čak i ako nije vrlo uspješna priča, ona ima neke pozitivne aspekte”, odnosno da su finske vlasti zasad blago optimistične s dosadašnjim tokom eksperimenta.
Njene riječi potvrđuju i iskustva primalaca koji većinom izjavljuju da im je iznos od 560 evra mesečno dao dodatnu slobodu u njihovim životima. Jedna od njih, koja do početka 2017. nije imala značajno radno iskustvo, u međuvremenu je prihvatila posao za koji smatra da će je odvesti u željenom smjeru karijere. Drugoj, koja povremeno radi, mjesečni dohodak dao je dodatnu slobodu da se u životu više posveti porodici. Treći, koji je u trenutku kad je izabran za primanje dohotka već bio u procesu prekvalifikacije i brzo je našao stalan posao, također je zadovoljan eksperimentom, dok je četvrti i dalje nezaposlen, ali je optimističan da će do leta i on naći posao. On izjavljuje da je osnovni dohodak jedan od načina da se pomogne ljudima da se “vrate u društvo”, a ne da borave kod kuće.
Autor: Tportal