Uzbekistanci moraju da njeguju bašte ili će plaćati veći porez

Vlada Uzbekistana upozorila je građane da bi trebalo “efikasno” da koriste kućne bašte ili će im povećati tri puta porez na zemljište.

basta_pixabay

Kako prenosi sajt Dario, nadležni će nadgledati domaćinstva dva puta godišnje kako bi stekli uvid u “zainsteresovanost javnosti za obradu zemlje, gajenje pilića i drugih domaćih životinja”. Nadležne timove će činiti policajci, poreski inspektori i lokalni tužioci.
Ukoliko ustanove da domaćinstvo nije uspelo “efikasno da iskoristi zemljište”, uvećaće vlasniku porez tri puta, piše u saopštenju vlade.
Nove mjere najavljene su nakon što je predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev rekao da je zaprepašćen što građani kupuju krompir i mlijeko umjesto da te namirnice sami proizvode.
Žao mi je što ovo moram da kažem, ali ljudi su prestali vrijedno da rade. Trebalo bi svi da radimo u baštama“, rekao je uzbekistanski predsjednik.
Predsjednik Mirzijojev izabran je u decembru 2016. godine nakon smrti prethodnika Islama Karimova. Uzgajanje životinja mu nije strano. Trenutno uzgaja 110 pilića. Jaja koja snesu pilići trampi za meso ili jogurt, pišu uzbekistanski mediji.
Svakog vikenda čisti kokošinjac zajedno sa djecom.
To što ste predsjednik ne znači da ste drugačiji od ostalih. Morate da radite svakog dana“, kaže Mirzijojev.
Autor: BBC