Mozilla pripremila ekstenziju za Firefox koja sprečava Facebook da prati korisnike

Poznato je da Facebook prati svoje korisnike na različite načine, a kompanija Mozilla je odlučila da ponudi zaštitu pa je pripremila ekstenziju za svoj browser Firefox.

Mozilla_pixabay

Nova ekstenzija pod nazivom “Facebook Containter” omogućava korisnicima Firefoxa da izoluju svoju aktivnost na Facebooku i ovoj društvenoj mreži oteža praćenje aktivnosti korisnika i negdje drugdje na webu. Cilj je da se ono što korisnici pretražuju na internetu ne pojavljuje u njihovom news feedu na Facebooku.
Stranice koje posjećujete na webu mogu mnogo toga reći o vama. Mogu otkriti gdje živite, koje hobije imate, kao i vašu političku opredeljenost. Postoji ogromna vrijednost u povezivanju ovih podataka s vašim profilom na društvenoj mreži, a Facebook ima mrežu trackera na različitim sajtovima. Kod korisnike prati neprimjetno te je često nemoguće ustanoviti kada se podaci dijele“, saopšteno je iz Mozille.
Ipak, ekstenzija je daleko od savršenog rešenja, jer ona neće biti efikasna na stranicama koje omogućavaju korisnicima da naprave nalog i loguju se pomoću profila na Facebooku.
Nadogradnja iz Mozille dolazi u vrijeme skandala vezanog za konsultantsku firmu Cambridge Analytica, koja je iskoristila podatke najmanje 50 miliona korisnika Facebooka bez njihove direktne dozvole.
Browser ne sprečava pristup, ali daje korisnicima više kontrole nad tipovima podataka kojima Facebook može da pristupi. Iz Mozille je najavljeno i da će “pauzirati” reklamiranje na Facebooku dok osnivač i direktor Mark Zakerberg ne poduzme ozbiljnije mere u cilju zaštite korisničkih podataka.
Autor: 021.rs