Zvono od pola tone ukradeno iz crkve

Bronzano zvono teško 500 kilograma ukradeno je iz crkve u gradu Kumani samo nekoliko sati do početka Velike nedelje u Venecueli, vrlo religioznoj zemlji teško pogođenoj ekonomskom krizom.

zvono_crkveno_pixabay

Nepoznate osobe ušle su u crkvu svete Ines, u samom centru glavnog grada države Sukre na sjeveroistoku zemlje i ukrali zvono“, navodi se u optužnici.
Crkva koja je proglašena nacionalnim spomenikom, sagrađena je između 1862. i 1866. na temeljima ranije crkve iz 18. vijeka. Zvono potiče iz originalne zgrade i bilo je izloženo u dvorištu, postavljeno na kamenom postamentu.
Nikako ne možemo dokučiti kako su uspeli da odnesu zvono. Četiri muškarca ne mogu da ga podignu“, čudi se Orlando Ramos, član župe Svete Ines.
Na Cvjetnicu kojom je počela Velika nedelja, sveštenik se molio za lopove kao i za to da vrate zvono crkvi.
Ipak, ne bi se baš moglo reći da je krađa zvona usamljen slučaj u Venecueli. Nevladina organizacija Centar u službi narodne akcije upozorava na nestanak statua i bronzanih ploča posljednjih nekoliko mjeseci po cijeloj Venecueli pogođenoj ekonomskom krizom u kojoj narod trpi nestašicu osnovnih potrepština.
Autor: Hina

Ostavite komentar