Evropska komisija dala Facebooku rok od dvije sedmice da odgovori na pitanja

Evropska komisija zatražila je od kompanije Facebook da u roku od dvije sedmice pruži odgovore na pitanja pokrenuta skandalom s firmom Kembridž analitika, uključujući i odgovor na pitanje da li su lični podaci Evropljana bili korišteni.
Mark_Zakerberg
Evropska komisija je također zatražila od američke društvene mreže da je obavijesti o mjerama predviđenim da se izbjegne mogućnost ponavljanja takvog slučaja, navodi se u dopisu koji je poslala komesarka zadužena za pravosuđe Vera Jurova, u koji je AFP imao uvid.
Usprkos izvinjenjima kompanije Facebook, ta društvena mreža nije uspela da ubjedi javnost da su podaci njihovih korisnika dovoljno zaštićeni, što je postalo očigledno otkrićem o upotrebi podataka 50 miliona korisnika Facebookaza političke svrhe od strane firme Kembridž analitika.
Jurova je također zatražila da Facebook iznese šta namjerava da uradi i da li namjerava da primjeni evropske propise o povjerljivosti podataka i da li su podaci evropskih građana pogođeni u ovom skandalu u vezi sa Kembridž analitikom.
Zbog nedavnih otkrića o upotrebi podataka korisnika Facebook vođe evropske dvadesetosmorice su razgovarale o tome prošle sedmice u Briselu.
“Društvene mreže i digitalne platforme treba da garantuju transparentnu praksu i potpunu zaštitu privatnog života i ličnih podataka građana”, navedeno je u zaključcima samita.
Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je pozvao vlasnika Facebook Marka Zakerberga da dođe da evropskim poslanicima objasni šta se desilo. Na istovjetni poziv iz Londona, kompanija je saopštila da Zakerberg neće otići da odgovara pred britanskim poslanicima, već da će u ime Facebook ići visoki direktori te kompanije.Autor: Beta