Besplatna pica bolje motiviše radnike od novca?

Prema rezultatima studije koju je vodio profesor Den Arajli besplatna pica motiviše radnike da rade brže i bolje.

pica_brza_hrana_pixabayTokom studije koju je sproveo tokom pisanja knjige “Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations”, Arajli je radnicima Intela u Izraelu na početku sedmice poslao jednu od tri poruke. Jednoj grupi je obećao besplatnu picuu, drugoj novčani bonus od 30 dolara, a trećoj pohvalu šefa. Dio zaposlenih, koji je služio kao kontrolna grupa, nije dobio nijednu poruku.

Jedan dan je bio potreban da Arajli shvati kako radnike najviše motiviše obećanje da će dobiti picu.  Prema rezultatima njegovog istraživanja radnici kojima je obećana picaa bili su 6,7 posto više motivisani nego grupa koja nije dobila nikakvu poruku.
Na drugom mestu je pohvala šefa koja je produktivnost radnika uvećala za 6,6 posto. Novac je produktivnost povećao za samo 4,9 posto.
Zanimljivo je da su oni kojima je ponuđen bonus za dva dana bili 13,2 posto manje produktivni, a do kraja sedmice njihova produktivnost pala je za ukupno 6,5 posto.
Na kraju sedmice, produktivnost onih koji su dobili pohvalu šefa izjednačena je s produktivnošću onih koji su dobili besplatnu picuu. Arajli tvrdi da bi, u slučaju da su ostvarili originalni plan o dostavi picee na kućne adrese radnika, pica bila konačni pobjednik.
Autor: 021.rs