VIDEO: Prvi direktni komercijalni let između Australije i Evrope

Prvi direktni linijski let putničkog aviona od Australije do Velike Britanije krenuo je danas iz Perta za London, bez usputnih slijetanja, čime se putovanje skraćuje na 17 sati i 20 minuta, saopštila je australijska aviokompanija “Kvantas” (Qantas).

avion_pix

To je prvi redovan let od 14.498 kilometara koji direktno spaja dva kontinenta, naveo je “Kvantas”, jedna od najstarijih aviokompanija svijeta. Po dužini, taj let je na trećem mjestu u svetu među komercijalnim letovima.
To je i najduži komercijalni let ikada do sada avionom “boing 787 drimlajner” (Dreamliner) koji danas prevozi više od 200 putnika, sa 16 članova posade pod komandom pilota Lajze Norman. Let na liniji Sidnej-London, uveden 1947. godine i nazvan “Put kengura”, trajao je četiri dana, uz devet usputnih slijetanja i noćenje putnika. Nova linija je dio ambicioznog projekta “Kvantasa” koji dodaje veoma dugačke letove, među kojima od istočne obale Australije do Evrope, pod nazivom “Project Sunrise”.
Alan Džojs, izvršni direktor “Kvantasa”, rekao je prošle godine da su tako dugački letovi “posljednja granica svjetske avijacije”, a zvaničnici turizma Australije se nadaju da će time privući više posetilaca na manje naseljenu zapadnu obalu svoje zemlje.
Jedna od zabrinutosti kompanije bila je udobnost tokom toliko dugog putovanja. Zato neki putnici nose posebne uređaje koji istraživačima Univerziteta u Sidneju omogućavaju da prikupe podatke o spavanju, aktivnosti mozga, sjedenju i aktivnosti, kao i o “hidraciji” tokom i posle leta, objavio je “Dejli Telegraf” iz Sidneja. Rekordno dugačak komercijalni let je Doha-Oklend “Katar ervejsa” (14.535 km za 17 sati i 40 minuta), a slede let Dubai-Oklend (14.200 km za 17 sati i 20 minuta), Los Anđeles-Singapur “Junajtid erlajnsa” (14.100 km za 17 sati i 20 minuta) i Sidnej-Dalas “Kvantasa” (13.800 km).
Od 2004. do 2013. godine, “Singapur erlajns” je “erbasom A340” leteo više 15.000 kilometara na liniji od Singapura do Njujorka, ali je odustao zbog prevelikih troškova, mada planira da obnovi tu liniju i na nju pošalje novu, ekonomičniju verziju “erbasa A350”.
Autor: Beta