EU : Svima bi nametali pravila a od Amerike traže da ih oslobode plaćanja takse

Lideri Evropske unije izrazili su nezadovoljstvo što je taj blok samo privremeno izuzet od plaćanja američkih taksi na uvozni čelik i aluminijum i naveli da SAD tu mjeru nije ni trebalo da primjene na članice Unije.

eu_zaastava

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je novinarima na današnjem samitu EU u Briselu da lideri tog bloka “žele da osiguraju trajno izuzeće” od plaćanja taksi, pošto se suštinski ne slažu sa stavom da one treba da se odnose i na EU radi zaštite nacionalne bezbjednosti SAD.
Lideri 28 zemalja navode da će dok Vašington ne osigura to potpuno izuzeće taksi za EU zadržati pravo “da odgovore SAD prikladnim mjerama i na proporcionalan način”. Oni su već napravili spisak američkih dobara na koje bi mogle biti uvedene kontra takse, a među njima su raznovrsni proizvodi, od burbona, preko farmerki i motocikala, do đusa. Predsednik SAD Donald Tramp planira da uvede takse od 25 posto na uvozni čelik i 10 posto na aluminijum. Iako je meta tog poteza Kina, koja preplavljuje svijet jeftinim čelikom i aluminijumom, ta mjera će pogoditi i mnoge druge zemlje, uključujući bliske američke saveznika kao što je EU.
Nekim zemljama, među kojima su članice EU, Kanada i Meksiko, Trampova administracija odobrila je privremeno izuzeće od plaćanja taksi, do okončanja pregovora. Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da američki planovi o uvođenju taksi predstavljaju “izuzetno nesretnu jednostranu akciju, protivnu dogovorenim međunarodnim pravilima”.
Autor: Beta