Napravili pivo bez hmelja sa ukusom hmelja

Američki naučnici pronašli su način kako da proizvedu pivo koje će imati prepoznatljiv ukus hmelja, ali neće sadržati tu biljku, prilično zahtjevnu za uzgoj.

pivo_krigla_pxb

Naučnici s kalifornijskog univerziteta Berkli kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti zavisnost pivske industrije o hmelju, “žednoj” i skupoj kulturi, a poznata aroma i ukus piva ne bi se promijenili.
Oni su u članku u časopisu Nature communications opisali kako su uspeli da manipulišu genomom pivskog kvasca i dodali mu gene nane i bosiljka, što je podstaklo proizvodnju aroma kakve se inače dobivaju dodavanjem hmelja tokom procesa proizvodnje piva.
“Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspeli smo da precizno kontrolišemo metabolizam za proizvodnju arome hmelja”, kazao je Džej Kisling, profesor hemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkliju.
Postupak nije bio jednostavan, jer su naučnici morali dodati ista četiri gena svakom nizu hromozoma, kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva. Rezultati su bili toliko uvjerljivi da su zaposleni u obližnjoj pivari Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo “hmeljastije” od pravog.
Stvaranjem alternativne arome hmelja uštedelo bi se mnogo vode i đubriva i cijeli proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji.
Autor: Hina