Austrijanci nastavljaju da puše

Pušenje u austrijskim restoranima i kafićima neće biti zabranjeno, odlučio je Donji dom parlamenta Austrije, usprkos peticiji više od pola miliona građana koji su se tome protivili.

cigarete_pxb

“Sve do danas nijedna zemlja na svetu nije napravila korak nazad u zaštiti nepušača”, rekla je u raspravi poslanica opozicionih socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner.
Prethodna vlada sastavljena od socijaldemokrata (SPO) i konzervativne Narodne stranke (OVP) složila se da zabrana pušenja stupi na snagu 1. maja, a da se ukinu odvojene prostorije za pušače. Međutim, desničarska Slobodarska partija (FPO) je opoziv te odluke postavila kao uslov za koalicioni sporazum o novoj vladi.
Ministarka zdravlja iz FPO Beate Hartinger-Klajn optužila je opoziciju za diskriminaciju pušača i osudila pokušaje njihove marginalizacije. Austrijska ljekarska komora i udruženje oboljelih od raka pluća prikupili su 543.000 potpisa pa će parlament morati da ponovo razmotri ovu odluku.
Parlament je doneo odluku da se poveća granica za kupovinu cigareta sa 16 na 18 godina i zabrani pušenje u automobilima u kojima se voze maloljetnici.
Autor: Tanjug
Posted in PR