Istraživanje: Mladi Evropljani sve manje religiozni

Većina mladih u 12 zemalja Evrope nije religiozna i rijetko ide u crkvu, što je dokaz trenda postepenog skretanja ka posthrišćanskom društvu, rezultat je istraživanja koje je objavio britanski “Gardijan”.
molitva_pixabay1
Istraživanje sprovredeno na mladima od 16 do 29 godina u 21 evropskoj zemlji pokazalo je da je najmanje religiozna Češka gdje je 91 posto ispitanika iz te starosne grupe reklo da nema nikakvu vjersku pripadnost.
Na spisku zemalja u kojima većina mladih nije religiozna posle Češke slede Švedska, Danska, Estonija, Holandija, Norveška, Francuska, Španija, Britanija, Belgija, Mađarska i Finska. U većini ovih zemalja s izuzetkom Holandije manje od deset posto mladih ide u crkvu makar jednom sedmično.
U Češkoj je 70 odsto ispitanika odgovorilo da nikada ne idu u crkvu, a u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Belgiji, Španiji i Holandiji taj procenat je između 55 i 60 posto.
Istraživanje je pokazalo da je u Sloveniji nereligiozan otprilike svaki drugi mladi stanovnik (48 posto), u Rusiji 46 posto, u Njemačkoj 43 posto ispitanika, ali ni u tim zemljama mladi ne idu često u crkvu, dok jednom sedmično to čini manje od 25 posto.
Najreligiozniji su se pokazali mladi Poljaci gdje je 17 postoispitanika reklo da ne pripada ni jednoj vjeri, a potom  u Irskoj gdje je taj procenat 31, i Austriji gdje je nereligizno 34 postoo mladih. U Poljskoj bar jednom sedmično u crkvu ide polovina mladih, a u Irskoj oko trećine (31 posto).
Rezultati su objavljeni u izvještaju “Evropska omladina i religija” čiji je autor Stiven Bulivant, profesor teologije i sociologije religije na londonskom katoličkom univerzitetu Sent Meri i zasnivaju se na podacima iz Evropskog socijalnog istraživanja sprovedenog od 2014. do 2016, piše Gardijan.
Komentarišući rezultate autor je ocjenio da je “religija na umoru” i da se “uz neke časne izuzetke sve više mladih ne identifikuje s religijom niti je praktikuje” što će “u budućnosti vjerovatno biti i izraženije”.
Hrišćanstvo kao zadato, kao norma, stvar je prošlosti i to vjerovatno zauvijek. Ili barem za idućih sto godina“, rekao je Bulivant.
On je ukazao i da među državama postoje velike razlike i da ponekad, čak i kada su sličnog kulturnog naslijeđa i istorije imaju veoma različite vjerske profile navodeći kao primjer da su dvije među najreligioznijima Poljska i Letonija i dvije među najnereligioznijima Češka i Estonija postkomunističke zemlje.
Po Bulivantu, mnogi mladi Evropljani su kršteni kao djeca ali posle više nisu ulazili u crkvu.
Kulturološki vjerski identitet sve manje se prenosi s roditelja na djecu. Kao da se odmah s njih ispere… Za 20 ili 30 godina crkvene zajednice će biti manje, ali će im vjernici zato biti mnogo više posvećeni i odaniji“, zaključio je.
Autor: Beta