VIDEO: Ovo ostrvo je najzdravije mjesto na svijetu

Japansko ostrvo Okinava je dom za najmanje 450 ljudi koji imaju preko 100 godina.

Okinava

Smatra se da je upravo ovo ostrvo najzdravije mjesto na svetu, gdje je prosječni životni vijek žena 86, a muškaraca 78 godina. Ne samo da stanovnici ostrva žive dugo, već žive zdrav i sretan život.
Ostrvo je prepuno nevjerovatnih priča od kojih se ističe 96-godišnji Seikiči Uehara koji je u svojoj desetoj deceniji porazio tridesetogodišnjeg bvšeg prvaka sveta u boksu, dok Nabi Kinjo, 105-godišnja žena, lovi i ubija otrovne zmije bez ikakvih problema.
Na ulicama Okinave možete vidjeti ljude koji imaju 90 – 100 godina na biciklima, ili kako vježbaju karate, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno, pa čak i rade na farmama.
Njihova tajna je dostupna svima i jako je jednostavna: paze šta jedu i imaju pozitivan stav prema životu. Koncept stresa je potpuni stranac na ovom ostrvu.
Stara izreka popularna na ovom ostrvu savršeno prikazuje životnu filozofiju dugovječnih stanovnika Okinave: “U sedamdesetoj si još dijete, u osamdesetoj mlad. A ako vas pozovu iz raja u devedesetoj, recite im: Vratite se kad napunim stotu.”
Prehrambene navike stanovnika Okinave svakako vrijedi spomenuti. Njihova ishrana se temelji na pirinču, ribi i povrću. Nažalost, tajne sretnog i zdravog života koje posjeduje starija generacija ostrva mogle bi zauvijek da nestanu. Kao i u mnogim drugim zemljama, fast foodovi su preplavili ostrvo i odvlače mlađu generaciju od tradicionalne zdrave ishrane.