Prodaje se sjedište sa utakmice na Maksimiru koja je najavila sukobe u Jugoslaviji

Sjedište koje je odvaljeno sa tribine stadiona “Maksimir” 13. maja 1990. godine, na derbiju Dinama i Crvene zvijezde, kada je došlo do sukoba navijača, policije i igrača, ponuđena je na prodaju preko interneta.

tribina_maksimir

Prije nekoliko dana na sajtu “Kupujem-prodajem” ovaj rekvizit ponuđen je na prodaju za 24.000 dinara. Korisnik Miodrag iz Subotice, koji prodaje sjedište, navodi da je ono odvaljeno na sjevernoj tribini “Maksimira”.
Ta sedmica, 13. maj 1990. godine, često se navodi i kao početak raspada nekadašnje Jugoslavije i uvod u krvave sukobe devedesetih.
Miodrag je opisao i kako je došao u posjed narandžaste stolice jugoslovenske fabrike namještaja “Jadran”. Tog dana je, kao pitomac Vojne gimnazije u Zagrebu, otišao sa drugarima na sjevernu tribinu nekoliko sati prije početka utakmice. Već u tom momentu atmosfera je bila uzavrela, a navijači protivničkih timova su se od jutarnjih časova sukobljavali u Zagrebu.
Loša organizacija dovela je do toga da navijači oba kluba budu na sjevernoj tribini, iako su fizički bili odvojeni, to ih nije spriječilo da bacaju predmete jedni ka drugima. “Preletjela je i plastična flaša, tamo i nazad”, prisjetio se Miodrag.
“Delije su počele da lupaju po onim limenim pločama, a one su postepeno popuštale. Grupa navijača Dinama je nekako uspela da napusti taj dio tribine iznad nas i mi smo ovladali cijelom sjevernom tribinom. Sa istoka i zapada su počeli da nas gađaju kamenjem. Od svog tog adrenalina kidali smo ta sjedišta, malo iz obesti, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali”, opisuje on.
stolica_kupujem_prodajem
Kako se vidi u opisu, Miodrag se od kamenica branio sedištem koje sada prodaje. Prokrijumčario ga je ispod jakne do svoje sobe, a potom do kuće njegovih roditelja.
“Sve ove godine je putovalo gdje god da sam službovao. Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici. Kao draga uspomena. Vjerujem da je jedina sa tog događaja”, napisao je Miodrag, ne davajući razloge zašto se odlučio da proda ovaj predmet.
Utakmica između Dinama i Crvene zvijezde poznata je po mnogo čemu. Organizovana je nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj na kojoj je pobjedu odnio HDZ na čelu sa Franjom Tuđmanom.
Bad Blue Boys-i su ukazivali na svoju podršku HDZ, s druge strane nacionalizam među Delijama je postajao sve očigledniji. Zbog takvog odnosa, bilo je jasno da se radi o meču visokog rizika.
Događaje na toj utakmici, ali i u državi u narednim godinama, predvidio je navijač Crvene zvijezde Peca Panker. Kada je upitan šta očekuje da će biti, on je rekao: “Biće krvavo. I ovako i onako”.

Jedan od “antologijskih” događaja sa te utakmice desio se kada je član generacije “Čileanaca” Zvonimir Boban napao tadašnjeg milicionera Refika Ahmetovića. Slike Zvone Bobana koji u skoku nalijeće na milicionera napunile su domaću, ali i evropsku štampu.
Na toj utakmici primjećen je Željko Ražnatović Arkan, koji će se uskoro profilisati kao vođa Delija. Zanimljivo je da je on sjedio na klupi zajedno sa stručnim štabom beogradskog tima, što, po kasnijim svjedočenjima, nije bilo predviđeno protokolom, niti se zna kako je on tu dospio. Na snimcima sa terena Arkan se vidi kako “opušteno” šeta sa rukama u džepovima, a u nekim trenucima se nalazio i u blizini Dragoslava Šekularca.
Posljednji meč između Dinama i Crvene zvijezde u zajedničkoj državi odigran je 18. maja 1991. godine. Narednog dana građani u Hrvatskoj su izašli na referendum i odlučili da bi Hrvatska trebalo da bude nezavisna od SFRJ.
Autor: Zoran Strika