Ko se vrati u rodno mjesto, dobija hiljadu eura

U okviru politike kojom pokušava da se poboljša loša demografska slika opštine, gradački načelnik Matko Burić odlučio se na konkretne korake, usmjerene prema mladima.

Stvorili-smo-nase-parce-raja

Naime, na narednoj sjednici Opštinskog vijeća naći će se i nacrt jedne zanimljive, na području Makarske rivijere, a vjerovatno i šire, inovativne odluke.
Riječ je o podsticajima na području opštine Gradac, kojom želi da se podstaknu mladi koji su “trbuhom za kruhom” otišli u inostranstvo da se vrate u rodni kraj. Takvih je na području najjužnije, a po pitanju iseljavanja moguće i najtužnije opštine, puno – barem 30.
Burić ima “interni” registar čije brojke nisu nimalo optimistične. Najviše je mladih otišlo u Irsku, pa Njemačku, a odluka kojom želi da ih podstakne da se, pogotovo ako su na nekakvoj “vagi”, vrate kući, predstavlja konkretnu pomoć. To je 7500 kuna, odnosno hiljadu eura u obliku jednokratne naknade.
Svaki povratnik koga povuče nostalgija, te sreću odluči da potraži na području gradačke opštine pola iznosa dobiće nakon zaključenja ugovora s opštinom, a drugu polovinu tek nakon što godinu dana i provede na području Gradca.
Pod inostranstvom se, da ne bude zabune, ne misli na rad u Bosni i Hercegovini, ili, recimo, u Sloveniji.
Načelnik Burić kaže kako se ne zavarava time da će se Gračani, koji su se snašli negdje u Irskoj ili Nemačkoj, vratiti kući zbog nekoliko hiljada kuna.
Autor: N1