Beč najbolji grad za život, Sarajevo ni u prvih sto

Glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svetu kada je riječ o kvalitetu života, rezultati su studije globalne konsultantske kompanije Merser.
Bec_Pixabay
U studiji je analiziran 231 grad, a Sarajevo je poboljšao svoj rezultat, ali je to dovoljno za i dalje skromno 159. mjesto.
Grupa Merser već 20 godina sprovodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla kompanijama i organizacijama da procjene plate za svoje radnike u inostranstvu. U istraživanju se uspoređuje četrdesetak različitih činilaca poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, stepena kriminala, rekreacije, kulture, brige o životnoj sredini, ličnih sloboda… Na način da se zbrajaju bodovi u svim kategorijama – političkoj, socijalnoj i privrednoj.
Među prvih dvadeset gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.
Drugo mjesto je pripalo švajcarskom Cirihu, a treće glavnom gradu Novog Zelanda Oklandu. Slijede Minhen, Vankuver, Diseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Bazel, Sidnej, Amsterdam, Berlin, Bern, Velington, Melburn, Toronto, Luksemburg, Otava i Hamburg.
Najbolje rangirani grad Velike Britanije je London koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog saobraćajnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina zadesila i Pariz koji je ove godine pao sa 38. na 39. mjesto.
Mnogo bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Evrope: Beograd je 139, Zagreb je 98. sa poboljšanjem od 15 posto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 posto. Ljubljana je zauzela 75. mjesto.
“Glavni činioci za bolje rangiranje istočnoevropskih gradova su poboljšanje zdravstvenih usluga, lična sigurnost, poboljšanja u prevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opšte poboljšanje životnog standarda”, rekla je predsjednica Merserovog odeljenja EuroPac regije Martin Ferland.
Na začelju liste su, kao i prethodne godine, Bagdad, Bangui, Sana, Port-o-Prens, Kartum, N'Džamena, Damask, Brazavil i Kinšasa.
Autor: Hina