Kuhinjska spužvica 200.000 puta prljavija od wc šolje

NSF International sproveo je studiju o mjestima u domu koja sadrže najviše bakterija.

sundjer_pixabay

Studija je obuhvatila 22 porodice koje su zamoljene da 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobilnih telefona, kvaka na vratima i sličnih mjesta kako bi se napravila analiza.
Najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput spužve i krpa za brisanje suđa, prenosi Jutanji list, pozivajući se na BBC. Čak 75 posto spužvica za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mjestima:
45 posto kuhinjskih odvoda
32 posto radnih površina
18 posto dasaka za sječenje
Analizirane su i površine u kupatilu, a koliformne bakterije nađene su na 27 posto držača za četkice za zube i devet posto to ručkica ormara.
Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog onečišćenja i prisustva fekalnih bakterija. Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.
Najveći rasadnik bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.
Doktor Čak Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona, slaže se da su kuhinjske spužvice i krpe među najprljavijim predmetima u svakom domaćinstvu. Njegova studija je pokazala da prosječna daska za wc ima oko 50 bakterija po kvadratnom inču (6,5 cm2), dok na istoj površini kuhinjske spužvice ili kuhinjske krpe ima između milion i deset miliona bakterija.
Drugim riječima, kuhinjska spužvica je oko 200.000 puta prljavija od wc šolje.
Autor: Jutarnji list