Evroazijska unija ili Godo kojeg još uvijek čekamo ?!

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Jutros čitam kako je slavni profesor Lagumdžija na pravom tragu kada su evropske integracije u pitanju, navodno je Zlaja spomenuo Godoa koji nikada nije stigao na svoje odredište. Naravno, bilo bi lakše da je profesor Lagumdžija o Godou pričao neformalno ali kada se tako nešto kaže na međunarodnom forumu u Bakuu onda zaista treba da zastanemo i malo promislimo.

kapetanovic

Dok čekam Godoa koji će nadam se doći razmišljam o tome kako od bogate zemlje napraviti prosperitetnu te kako unaprijediti životni standard građana ? Pitam se hoće li mi Evropska unija dati odgovore na ova pitanja, čisto sumnjam posmatrajući države u regionu.

No da počnemo, rješenja za nas sigurno ima, ona su napisana ali još uvijek iz nekog razloga nisu primijenjena. Kažu trebamo poraditi na našem vaspitanju, moramo biti poslušniji, moramo prestati davati mito, moramo raditi za manje novca, moramo biti kreativni moramo … ma mi sve moramo a kad se umorimo od moranja doći će nam strani investitori koji če prepoloviti broj uposlenih u državnoj administraciji te ćemo svi živjeti sretno i zadovoljno.

To zadovoljstvo se direktno veže za EU koja samo što nije stigla i sa sobom za ruku dovela slobodno tržište. Dok se to ne desi, mi slušamo priče kako se MORAMO popraviti i kako smo ostvarili VELIKI napredak.

Ali, to ali koje djevojci sreću kvari govori kako tržište nigdje i nikako samo po sebi nije ostvarilo ekonomsku i finansijsku stabilnosti, te se očito trebamo zapitati kako država treba da djeluje u ekonomskom prostoru a kako se čini EU na ovom planu u zemljama regije i nije ostvarila neke velike uspjehe.

1

Šta se uopšte može uraditi kada vam stigne euro, nemate monetarnu politiku a živite od poreza ? Ostaje ono što nama stalno ponavljaju a to je da moramo štedjeti na sebi i od svojih usta, kao da se mi nismo dovoljno naštedjeli na sebi i svojim najbližim.

Moram priznati, navukli su nas na taj fol i dobro prepali. Tako statistike govore da smo mi uštedjeli 11 milijardi KM, što nisu male pare, ali šta mi imamo od toga – ništa osim para na računu neke banke čija je centrala vjerovatno u nekoj razvijenoj zemlji EU. Osim toga naš ušteđeni novac na računu te banke itekako pomaže banci koja bi bez tih novaca jednostavno propala.

Kome onda mi pomažemo, za koga štedimo i za koga odvajamo od usta ?

Vjerovatno jakim integrisanim bankarskim sistemima u integrisanoj EU, koja kako pišu svi portali nema alternativu. Ipak, trendovi govore drugačije, pored EU koja je navodno naša jedina budućnost Evroazijska unija jeste budućnost koja nam se nameće bez prevelike medijske pompe.

Zašto ?

Zato što će Kina stanovnicima Bosne i Hercegovine ukinuti vize a onda ćemo moći pristupiti projektima o kojima se šapuće čak i u Brisleu. Razlog je jednostavan, a zove se kineska ekonomija koja predstavlja prijetnju globalizaciji i konceptu EU koji se trese pred kineskim ekonomskim divom koji će sam po sebi htjeli mi to ili ne stvoriti Euroazijsku uniju koja više nije samo puka ideja nego koncept koji ima svoje projekte, kreativce, koncepte i programe.