Popaj danas slavi 89. rođendan

Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.

popeye-sailor-man-wallpaper-ipad

Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije. Danas ovaj snažni mornar čija snaga leži u špinatu slavi 89. rođendan.
Zapravo, crtani likovi su zasnovani na pravim ljudima. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovjek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše “čovjek koji je bio glavna inspiracija za Popaja”. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.
U prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od špinata, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede špinat da bi postao snažan. Za vrijeme Velike depresije upotreba špinata je porasla za 33 posto zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu.
Linija koja dovodi u vezu špinat i snagu je medicinski magazin iz 1870. koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima. U prevodu – malo su slagali, tačnije za 10 puta su slagali.
Autor: Nezavisne novine