Flamingosi na jezeru usred zime

Na jezeru Van u istoimenom turskom gradu, neoubičajno za ovo doba godine, primjećena je grupa flamingosa, ptica koje se tokom zime sele u toplije krajeve.

flamingosi_pixabayJezero Van je dom mnogim vrstama ptica, pa tako i flamingosima koji ga nisu napustili zbog neubičajno visokih temperatura za ovaj dio godine.

Direktor Centra za rehabilitaciju i zaštitu životinja na univerzitetu u Vanu Lokman Aslan izjavio je da je jezero veoma važan dio tog područja. Ukazujući na značaj močvarnih područja Aslan je kazao da one značajno doprinose ekosistemu. Istakao je da se u jezeru nalazi više od 200 različitih vrsta ptica.
Flamingosi mijenjaju mjesto boravka u potrazi za hranom i gnijezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mjesta za boravak.
Na različitim mjestima u Anadoliji se može vidjeti ova vrsta ptice.
Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One također imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove s crnim vrhom koji su savijeni prema dole.
Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata…Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment.
U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.
Autor: Anadolija