SAD upozorile svoje građane na mogući terorizam na Kosovu

Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.
kosovo_pxb_2
“Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući na turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mjesta, parkove, glavne sportske i kulturne događaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne površine”, stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je prenijela i američka ambasada u Prištini.
U saopštenju Stejt departmenta stoji i da se “politički motivisano nasilje javlja širom Kosova”.
Pored toga, Amerikanci se upozoravaju i da ponovo razmotre putovanje na sever Kosova zbog, kako se navodi, “građanskih nemira”.
“Tenzije među zajednicama na sjeveru Kosova nastavljaju da podstiču nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu”, navodi Stejt department.
Dodaje se da “iako su nedavni nemiri bili politički motivisani i u njima nije bilo mješanja turista ili članova međunarodne zajednice, posmatrači bi mogli da budu uključeni ako bi došlo do nasilnih incidenata”.
U saopštenju se ne precizira na koje se to “nedavne nemire” misli.
Stejt department i ranije je izdavao slična upozorenja svojim građanima, a posljednji put “bezbjednosna poruka” izdata je u decembru zbog mogućih demonstracija u Prištini zbog povećanja cijene električne energije, podsjećaju prištinski mediji.
Autor: Tanjug