Poljski premijer smjenio ministre koje je kritikovala EU

Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki je, pred odlazak u Brisel na razgovore sa vrhom Evropske unije, smijenio kontroverzne ministre spoljnih poslova, odbrane i zaštite životne sredine.

poljska_suma_pxb

Moravjecki je premijer postao prošlog mjeseca i za promjene se odlučio kako bi pokušao da spriječi moguće sankcije EU protiv Poljske. Brisel je izrazio zabrinutost zbog promjena u poljskom pravosudnom sistemu i odobrenja vlade za eksploataciju drveta u do sada netaknutoj Bjaloveškoj šumi.
Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je izjavio da EU nije u ratu sa Poljskom, ali da je potrebno da vlada u Varšavi razgovara sa Unijom. Moravjecki je, po svemu sudeći, ubjedio lidera vladajuće partije Jaroslava Kačinjskog da moraju biti smijenjeni ministri koje su najviše kritikovale EU i opozicija.
“Nismo i ne želimo da budemo dogmatska vlada ili vlada socijalističkih ili neoliberalnih ekstrema”, rekao je Moravjecki tokom polaganja zakletve novih ministara. On je izjavio da Poljska želi da ima važnu ulogu u moćnoj Evropi.
Smjena šefa diplomatije Vitolda Vaščikovskog i ministra za zaštitu životne sredine Jana Šiške, čija odluka o sječenju stabala u Bjaloveškoj šumi je dovela do postupka protiv Poljske pred Evropskim sudom pravde, ukazuje na želju Varšave da poboljša odnose sa Briselom.
Novi šef diplomatije je dosadašnji zamjenik ministra spoljnih poslova Jacek Čaputovič, a ministar za zaštitu životne sredine ekonomski stručnjak Henrik Kovalčik. Novi ministar odbane je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak. Njegov prethodnik je bio optužen da je odgovoran za iznenadno otkazivanje kupovine francuskih helikoptera.
Autor: FoNet

Ostavite komentar