Do 2023. više od 90 posto odraslih imati će smartfon

Korištenje pametnih telefona raste, a do kraja 2023. godine očekuje se da će više od 90 posto odraslih u razvijenim zemljama imati pametni telefon, navodi Deloitte u istraživanju “Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija”.

mobilni_poruka2_pxb

Kako se ističe u istraživanju, 85 posto ljudi između 55 i 75 godina također će biti vlasnici pametnog telefona. Deloitte predviđa i da će korisnici za pet godina, odnosno u 2023, u prosjeku upotrebljavati telefon 65 puta dnevno.
U isto vrijeme, dodaje se da će 45 posto odraslih korisnika pametnih telefona i 65 posto onih od 18 do 24 godine biti zabrinuti da previše koriste telefone za određene aktivnosti i pokušavati će da ograniče njihovu upotrebu u 2018.
Očekuje se i da će više od milijardu korisnika pametnih telefona vjerovatno kreirati sadržaj sa “proširenom stvarnošću” bar jednom u 2018. godini, dok najmanje 300 miliona već to radi mjesečno, a desetine miliona sedmično.
Deloitte predviđa da će tradicionalno gledanje televizije opadati za oko pet do petnaest procenata godišnje među populacijom uzrasta od 18 do 24 godine u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji u 2018. i 2019. godini.
Ta stopa pada je slična stopi u prethodnih sedam godina i ne pogoršava se, a faktori koji odvraćaju mlade ljude od tradicionalne televizije, kao što su pametni telefoni, društveni mediji i video piraterija, polako dostižu tačku zasićenja.
Autor: Beta