Evropska komisija tužila Poljsku, Češku i Mađarsku zbog izbjeglica

Evropska komisija tužila je Sudu pravde Evropske unije Poljsku, Češku i Mađarsku zato što nisu poštovale odluke o preraspodjeli izbjeglica unutar EU po nacionalnim kvotama i potpuno su prestale da ih primaju.

izbeglice_zstrika

“Danas počinje postupak koji je EK inicirala. Tužene zemlje imaju pravo da reaguju na potez Komisije. Prvo ročište može da se očekuje krajem ove godine, ne ranije nego u novembru ili decembru”, kazao je češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol suda Balaž Lehocki.
Portparol je dodao da cijeli proces može da traje oko 18 mjeseci.
Prethodna liberalna vlada tadašnje premijerke Eve Kopač obavezala se u jesen 2015. godine da će u okviru sporazuma o relokaciji primiti oko 7.000  izbjeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike. Međutim, nakon parlamentarnih izbora konzervativna vlada stranke Pravo i Pravda prvo je prestala da prima izbjeglice iz centara u Italiji i Grčkoj uz opravdanje da nema načina da ih temeljno provjeri, što predstavlja rizik za Poljake.
Novi poljski premijer Mateuš Moravjecki kategorično je odbio apel svog oca i uticajne Poljske katoličke crkve da Poljska otvori makar humanitarne koridore za izbjeglice i primi zaista ugrožene ratom, navodeći da Poljska ni sada ni ubuduće neće primati izbjeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike.
“Veoma smo dosljedni i bićemo i u narednim godinama. Bez izmjena zauzimamo stav koji je stranka Pravo i Pravda formulisala pred izbore 2015. godine da nećemo primati izbjeglice i imigrante sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike i to je naša suverena odluka”, kazao je Moravjecki državnoj poljskoj televiziji TVP.
Češka je za vrijeme prethodne vlade socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke primila 12 izbjeglica iz kvote od skoro 3.000, a onda je program obustavila, uz obrazloženje da Grčka i Italija ne omogućavaju češkim organima da provjere izbjeglice koje bi došle u Češku, kao i da izbjeglice ionako ne žele u Češku već će odmah otići u Njemačku.
Muslimanskim izbjeglicama i budućim napadima islamskih terorista od jeseni 2015. plaši predsjednik Češke Miloš Zeman, a sadašnji premijer Andrej Babiš također insistira da se izbjeglicama pomaže van Evrope i da EU zatvori svoje granice za njih.
Babiš je nakon imenovanja za premijera početkom decembra izjavio da će pokušati da ubjedi šefa Evropske komisije Žana Kloda Junkera da tužbu Sudu EU protiv Češke povuče a istovremeno je kao ispod dostojanstva odbio korak koji je preduzela Slovačka, da i Češka pokaže volju da makar nekoliko desetina izbjeglica primi.
Iako je Slovačka tužila EU sudu zbog kvota i izgubila spor, vlada premijera Roberta Fica pokazala je u posljednjem trenutku dobru volju da mali broj izbjeglica prima, te tako nju kao jedinu iz Višegradske grupe EK nije tužila sudu.