Evropska unija: Najavljeno formiranje Evropske odbrane

Evropska unija obilježila je na ceremoniji u Briselu početak primjene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.

tusk_donald_ek

Vođe 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile “istorijski dan” pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.
“San danas postaje realnost”, ocijenio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsjetio na neuspjeh više projekata u tom smislu u posljednjih 60 godina. Tusk je rekao da se danas lansira program “stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)”, što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.
“To je dobra vijest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje”, rekao je Tusk. Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata.
U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu “istorijsku odluku koja je učinila da EU postane vjerodostojna u pružanju bezbijednosti u svijetu”.
Autor: Beta

Ostavite komentar