EU uvezla igračaka u vrijednosti od 7,2 milijarde eura, najviše iz Kine

Evropska unija je neto uvoznik igračaka iz ostatka sveta, budući da je njen izvoz tih proizvoda na tržišta van Unije pet puta manji od uvoza.

igracke_pixabay

Prema podacima objavljenim na webu Evrostata, 28-člani blok je u 2016. godini uvezao igračke u vrijednosti 7,2 milijarde eura, dok je izvoz u zemlje nečlanice iznosio svega 1,5 milijardi.
Najviše se uvozilo iz Kine, koja je u 2016. godini imala udio od 85 posto u ukupnom uvozu igračaka u EU, daleko ispred Hongkonga čije je učešće iznosilo četiri procenta i Vijetnama sa udjelom od dva posto, navodi se u saopštenju evropske statističke službe.
Više od polovine uvezenih igračaka u EU otišlo je u Ujedinjeno Kraljevstvo (27 posto), Njemačku (16 posto) i Holandiju (10 posto).
Vrijednost uvoza igračaka u EU porasla je za skoro 70 procenata u posljednjih deset godina, dodaje se u informaciji.
S druge strane, glavna izvozna tržišta za igračke iz EU bili su prošle godine Švicarska i Rusija, s udjelima u ukupnom izvozu od po 15 posto, a prate ih SAD s udjelom od 13 procenata. Na te tri zemlje zajedno otpada gotovo polovina vrijednosti ovog izvoza EU.
Najveći izvoznici igračaka iz EU bili su Češka, koja je u ukupnom eksportu imala udio od 32 posto (470 miliona eura) i Njemačka sa učešćem od 20 posto (291 milion eura). Ukupno su te die zemlje činile više od polovine izvoza igračaka iz EU u 2016. godini.
Autor: Tanjug