U BiH se rađa politika koja će vas pitati kako ste ?!

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an 

Poplava nevladinih organizacija i njihovih djelatnika u Bosni i Hercegovini već godinama stvara iluziju demokratskog društva kojem su potrebni protestna okupljanja sa društvenih mreža a nikako politička tijela, stranke i organizacije koje bi dovele do stvarnih političkih promjena na izborima.

marsh

Zbog toga ne treba da nas čudi populizam političkih stranaka koje u borbi za vlastiti opstanak poručuju glasačima da će im novi nameti osigurati veći natalitet. Međutim čak i sa takvim nebuloznim izjavama političke stranke ostvaruju više uticaja nego bilo koja druga nevladina organizacija koja organizuje dane crtanja i plesa.

No građani sa novim nametima kako politika tvrdi neće dobiti samo prinovu nego i obdaništa, škole i domove za stare. Međutim glasačima niko nije rekao da će oni sve to platiti iz svog džepa te da će dodatno platiti i visoke plate i naknade za političare koji se zdušno bore za natalitet na terenu.

Mogi će  ponovo nasjesti na populizam, prazna obećanja i akcije ali niko neće reći niti pojasniti koliko je progresivnih promjena zaustavljeno zbog postojanja određenih političkih partija.

sockap

Tim više se trebamo vratiti u prošlost, u vrijeme koje mi pamtimo kao djetinjstvo u kojem se raspadala država u kojoj smo rođeni a zvala se  Jugoslavija. U tom periodu se prvi put progovorilo o višestranačkim izborima, demokratiji te su samim tim u praksi nastajale i nove političke snage koje su kao osnovni cilj podcrtavale da se žele boriti protiv socijalizma koji nam je kako su oni tvrdili tada donio toliko toga lošeg.

Te stranke i njihovi lideri su nam predstavljeni kao nešto što nam se sudbinski trebalo desiti a ta priča o sudbinskom određenju njihovom politikom nam se uspješno plasira i danas. Poruka je vrlo jednostavna, alternativa nam nije potrebna bez obzira na odlazak mladih, nedostatak radnih mjesta, uništenje kompletne privrede, pljačkašku privatizaciju, ukidanja prava na liječenje, obrazovanje …

No vlast i dalje insistira na šaci feninga koje im trebamo velikodušno pokloniti u ime akciza te nas uredno upućuje na navodnu milionsku štednju građana u komercijalnim bankama. Kao da nam hoće reći : „Znamo da imate novac, zašto nam ga ne date ?!“

Kao nagradu, vlasti nam režu naknade, plate i prava pozivajući se na mjere štednje dok opozicione partije šute i ponizno se slažu sa tim novim trendom.

Zbog čega im onda  i dalje vjerujemo ?

Odgovor je jednostavan, oni nam plasiraju priču o slobodi iako slobode više nema kao što nema ni socijalne države u kojoj smo mi nekada živjeli. Treba nam postati jasno da koncepta dugoročnog zaposlenja više nema, kao što nema ni besplatnog kvalitetnog obrazovanja a Boga mi nema ni medijskih sloboda.

Oni koji nam govore o slobodama su nam ukinuli ili nam ukidaju sve što smo nekada smatrali prirodnim. No to i ne čudi ako je kroz praksu jasno da je svrha parlamenta da u suštini demokratskim glasanjem odluči kako da se najbolje prilagodimo tržištu.

Međutim, mi i dalje šutimo, ne kritikujemo i ne govorimo. Zar su nam zaista dovoljne stranke koje će nas predstavljati a ne one stranke koje će nas uključiti u proces političkog odlučivanja ?

Možda se u Bosni i Hercegovini nazire kapacitet za to, možda ćemo u vrlo skorom roku dobiti političku opciju koja ne samo da će predstavljati nego će i aktivno uključivati građane u procese političkog odlučivanja, možda će se stvoriti partija koja će vas pitati kako ste !?

Demokratske snage u BiH su pokazale svoju snagu, one su pokazale koliko znaju i mogu. Bez obzira na sve resurse i vrijeme koje su imale, te političke snage nisu shvatile proces političkih promjena, niti su željele da razumiju društvene probleme običnog čovjeka.

milton

Od njih smo dobili samo bajke, prva od njih je ona o eurointegracijama, NATO sigurnosti, boljeg života i bolje sadašnjosti.  To je koncept po kojem smo do sada sistematski obmanjivani. Niko do sada nije spomenuo borbu protiv privatizacije, kapitalizma, protiv poznate matrice po kojoj se postaje uspješan političar, direktor, bankar, akcionar …

Ono što nam se servira kao alternativa jeste medijska osuda „opozicijskih“ stranaka na bazi onoga što je vlast obećala a nije izvršila. Opozicija, ako takvo šta još postoji u Bosni i Hercegovini kritikuje izborne slogane vlasti, kritikuje izjave vlasti i njihovu ideologiju, a to je ono što vlast upravo i želi kako bi sebi podigla popularnost i imala opciju odgovora u svakom momentu te zauzimanja medijskog prostora.

Tim više se u budućnosti treba ozbiljno raditi na konceptu ljevice. Ljevica koja bi trebala biti rođena u Bosni i Hercegovini ne smije šetati ulicama i nositi transparente, ona mora strojevim korakom marširati kroz institucije te na ključnim mjestima raditi na demokratiji a ne braniti onu demokratiju koje nikada nije ni bilo.

Ta ljevica vam nikako ne smije nuditi pozitivne vijesti, ne smije nuditi jeftini optimizam i nadu koja je svedena na to da ćemo za šaku teško zarađenih feninga predatih vlasti dobiti novog člana porodice koji će uživati u blagodetima malog iznosa kojeg smo im dali na poklon. To se neće desiti !

Ljevica jeste suprotstavljanje jeftinom populizmu, lažnim mjerama štednje, bespoštednoj privatizaciji, nelogičnim zakonskim reformama itd … Međutim, ta borba ne počinje onako, za nju treba mudrosti, snage i pameti koja će osigurati uslove i mogućnosti za alternativu, koja neće biti nasilna niti protestna nego jasno formulisana i precizno skrojena.

Ka5aN.ba

Foto : Google