Naučnici klonirali klona

Naučnici s univerziteta u Seulu, Mičigenu i Ilinoisu su ponovo klonirali prvog kloniranog psa, kako bi otkrili da li će genetski identične životinje imati ista oboljenja.

klonovi_psi

Pas Tai, avganistanski hrt, kloniran je 2005. godine. Naučnici iz Seula su njegove matične ćelije ubacili u jajne ćelije ženki i implantirali ih u materice. Tako su nastala tri mladunčeta, od kojih je preživjelo samo jedno – mužjak po imenu Snapi koji je postao prvi uspješno klonirani pas.
Snapi je vodio normalan i zdrav život u kampusu univerziteta u Seulu dok nije uginuo od raka kada je imao 10 godina. Njegov “original” Tai je uginuo kada je imao 12 godina također od raka.
Kada je Sanpi imao pet godina, naučnici su ponovo uzeli matične ćelije, ovog puta od njega – klona, i implantirali ih u 94 embriona, a rezultat su četiri ponovo klonirana psa. Četiri dana nakon rođenja jedno štene je uginulo zbog neuobičajene dijareje koju nisu mogli da objasne.
Naučnici žele da saznaju više o kvalitetu života kloniranih životinja, prakse koja je sve učestalija od 2005. godine. Kako su rekli, zasad ima malo dokaza da dolazi do degradacije njihovog zdravlja. Međutim, o klonovima klonova se zna još manje, pa oni planiraju da pomno posmatraju i ispituju ova tri psa.

Ostavite komentar