Da li se rad na crno u Njemačkoj isplati ?

Iako hrvatski građani u Njemačkoj mogu da rade legalno, i danas se iz Hrvatske odlazi tamo na rad “na crno”.

gradjevinski_radnici_pixabay1

Jedan hrvatski policajac (46) u penziji jedan je od njih.
Već šest godina je u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Njemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Njemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smio da radi puno radno vrijeme, pa bi tako mogao da zaradi maksimalno 1.000 eura.
On je za DW opisao kako funkcioniše rad “na crno” u Njemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Njemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.
Radi za Njemce jer Hrvati varaju
Kako kaže, u 90 posto slučajeva radi na građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nijemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju.
Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod ‘naših’ ljudi, u 50 posto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 posto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu“, nastavlja.
Kako sve funkcioniše?
Njemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, njemačka kompanija ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbjegnu da plate dio davanja državi. Dio radnika uvijek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas, koliko je potrebno. 
Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smještaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Nerijetko se dobije i nagrada za obavljeni posao“, objašnjava za DW.
Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 eura. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 eura. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mjesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 eura.
Na kraju zaključuje kako je rad u Njemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade.
Autor: DW