Političke ideologije dolaze iz iste kuhinje u kojoj se ne cijene rad, trud, znoj i suze

Bosna i Hercegovina će biti meka za lihvare koji dolaze iz bijelog svijeta u potrazi za naivnim, zdravim i snažnim bijelim ljudima čija leđa ne koštaju mnogo, kaže politolog Tarik Kapetanović za Ka5aN.ba

jadan

Nakon što smo prošli rat, izgladnjivanje, žrtve, okruženje i genocid narodi u Bosni i Hercegovini  polako postaju žrtve neoliberalizma, za koji ne znaju ni šta je ni odakle je ni iz koje kuhinje dolazi.  Međutim za upućene neoliberalizam nije ništa drugo nego ideologija koja se naslanja na kapital i kapitalizam.

Kako kaže Kapetanović kapitalizam je preživio mnogo ideologija od socijalizma do fašizma za koji i danas ljevičarske stranke(ako takve postoje)  u BiH tvrde da je najveća prijetnja iako na fašizam gledaju kao na ideologiju a nikako kao na koncept koji je proizvodi lažne krize i koji je vrlo živ i danas.

Prednost prošlog sistema na čelu s Titom je bio u tome što su oni koji su izašli iz rata kao pobjednici znali da sve ideologije dolaze iz iste kuhinje te da je fašizam i nakon svog navodnog kraha i dalje živ te da upravlja kapitalom.  Tito je znao da kapital živi te da je fašizam njegov oslonac. Znao je da ako dodje do kontakta sistema i surovog kapitalizma radnici neće moći da prežive te neće moći izdržati na poslu koji će za njih biti omča oko vrata jer će im uništavati zdravlje za mizernu novčanu naknadu baš kao što se to radi danas. Zbog toga je neoliberalna ideologija posebno opasna za zemlje poput Bosne i Hercegovine u kojima preovladava mišljenje da je moguće pokrenuti start up kompaniju bez stranog uticaja i nadzora te da je rad preko interneta dobar iako se ne radi ni o čemu drugome nego o klasičnom izrabljivanju jeftine radne snage koja živi noću a spava danju. Zbog toga taj pristup poslu i organizaciji posla jeste čist fašizam kojem se mora suprotstaviti antifašizam ali ne u smislu ideologije nego konkretno na terenu kroz jasne primjere u radu, istiće Kapeanović

Posla ima, samo para nema

Plata od 400 KM je postala realnost u Bosni i Hercegovini i više se niko ne čudi kada radi za 400 KM bez socijalnog i penzionog.  Politika s druge strane konstantno optužuje mlade da piju kafe i puše nargile te im indirektno poručuje : „ Lijeni ste, nećete da radite“ . Međutim niko ne govori da se rad ne cijeni i da težak rad ne donosi finansijsku korist.

S druge strane se naravno konstantno promoviše Bosna i Hercegovina kao sigurna baza za strana ulaganja i kao baza jeftine radne snage koja jedva čeka da podmetne svoja leđa za težak rad nakon čega neće moći platiti liječenje. To je koncept koji promovišu i strani ambasadori te koncept kojim se javno hvale članovi Predsjedništva BiH koji su navodni zaštitnici nacionalnih interesa.

Strane investicije su bajka za malu djecu, u Bosni i Hercegovini se radi o našem novcu koji je samo pretočen u drugi oblik nakon ratnih dešavanja i novcu kojem je nalijepljen logo stranog investitora. Takvi lažni investitori ponovo traže jeftinu radnu snagu kojoj svakodnevno snižavaju cijenu i tako polako ulazimo u začarani krug gdje smo svi mi jeftina radna snaga koja stari i čeka svoje objedinjenje sa imaginarnom maticom koja se zove EU i koja će nas navodno preuzeti samo onda kada budemo jadni, slomljeni, poraženi i dovoljno dezintegrisani (čitaj neoliberalizovani). 

Politička usmjerenja

Stranke navodne lijeve orjentacije u BiH su odavno među biračima izgubile povjerenje, jer ni u  tragovima ne zastupaju lijevu ideju zbog koje su kreirani. Birači koji su birali političare iz tih stranaka su se odavno razočarali u njihovo rukovodstvo i način kako su oni zastupali radnike na terenu.

Kapetanović, zna da stvarna ljevica zaista postoji u BiH ali da ona nema svoje predstavnike u vlasti. Pravi ljevičari se kriju među narodom, radničkom klasom, majstorima i zanatlijama koji i dalje mogu napisati bolji socijalni program nego bilo koja stranka koju imamo u političkoj ponudi.

Iako je nada u bolje sutra odavno izgubljena u BiH, stanovnici ove zemlje očekuju nešto novo, to novo nije nova partija, novi pokret niti nova politička ideja. To novo jesu novi ljudi koji će znati kritikovati sebe i svoje kolege te znati cijeniti lokalne poslovne ljude, znati smanjiti poreze, olakšati poslovanje, zaštiti socijalne kategorije koje ne smiju prepoznati samo i jedino kao glasačku mašinu.

Bosna i Hercegovina mora biti prva u nizu zemalja iz regiona jer ona politički nije izuzetak iz fenomena koji govori da desnica jača. Njena pozicija je u toliko bolja što BiH na sreću nisu pogodile krize koje potresaju EU te tim više može da ispliva na površinu što neće biti sudbina EU koja očekuje podjela u svakom smislu u ne tako dugom periodu.

Ka5aN.ba

Foto : YouTube