Otrov pauka možda krije lijek za epilepsiju i moždani udar

Otrov sidnejskog dupljaša, jednog od najsmrtonosnijih pauka na svetu, mogao bi da se koristi u liječenju poremećaja nervnog sistema koji uključuju bol, epilepsiju i moždani udar, navode australijski naučnici.

Capture1-890x395

U svom radu, naučnici sa Instituta za molekularnu biologiju Univerziteta Kvislend otkrili su da je otrov pauka, zbog toga što specifično pogađa nervni sistem kako bi paralizovao svoju žrtvu, djelotvorniji od lijekova koje proizvodi čovjek za liječenje poremećaja tog sistema.

Institut iz Kvislenda, vodeći u svetu u istraživanju lijekova na bazi otrova, u svojoj zbirci ima više od 600 otrova.

Paukov otrov sadrži više od 10 miliona različitih bioaktivnih peptida“, kaže vodeći naučnik, profesor Glen King.

Bioaktivni peptidi su proteini koji mogu imati pozitivno djejstvo na tjelesne funkcije.

Vrlo je obećavajuće otkriće da bi taj otrov mogao biti djelotvoran u liječenju epilepsije i uskoro počinje faza kliničkog ispitivanja“, najavio je King.

U izjavi za “The Sydney Morning Herald” King je izrazio nadu da će nakon kliničkih ispitivanja biti moguće spriječiti kod osoba koje su imale moždani udar oštećenje mozga prepisivanjem otrova sidnejskog dupljaša (Atrax robustus).

Vjeruje se da je mužjak sidnejskog dupljaša iz porodice Hexathelidae, prouzrokovao najmanje 13 smrti. Nijedan smrtni slučaj nije zabilježen otkako je 1981. pronađen protivotrov.