AMERIČKI INSTITUT: BIH je propala država u centru Evrope

Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavio je opširnu analizu o stanju u Bosni i Hercegovini, navodeći da je BiH “propala država u srcu Evrope” i da se u središtu Evrope odvija velika i opasna kriza.

Republican presidential nominee Donald Trump speaks on stage during a campaign rally in Fredericksburg, Virginia, U.S., August 20, 2016.   REUTERS/Carlo Allegri - RTX2ME92
Republican presidential nominee Donald Trump speaks on stage during a campaign rally in Fredericksburg, Virginia, U.S., August 20, 2016. REUTERS/Carlo Allegri – RTX2ME92

“Dok se čitav svijet fokusirao na sukobe na Bliskom istoku, u središtu Evrope odvija se opasna kriza. Bosna i Hercegovina koja je nekada služila kao uzorno dijete međunarodne intervencije, danas predstavlja neuspjelu državu”, navodi se na početku izvještaja.

Dalje se navodi da je zemlja u konstantnoj krizi, da propada i u stalnim je političkim previranjima već više od decenije. U izvještaju se dodaje da mnogi faktori doprinose tome da budućnost BiH izgleda mračno.

Uslijed političke i ekonomske nefunkcionalnosti, bezbjednosne prijetnje od islamskog terorizma i manjka evropskog i američkog interesa, budućnost ove zemlje izgleda mračno. Zajedno ovi faktori doprinose krizi koja prijeti da preraste u krvave sukobe kao 90-ih, navodi se u izvještaju Američkog instituta.

Navodi se i to da Dejtonski mirovni sporazum nije u stanju da riješi aktuelne probleme u BiH usprkos uspjehu 1995. godine kada je prekinuo krvave sukobe.

“Samo obnovljen diplomatski pristup predvođen SAD može da zamjeni zastarjeli Dejton i da zaustavi političko rasparčavanje zemlje, ali i regiona”, podvučeno je u izvještaju. Kompletan izvještaj Američkog instituta za stabilizaciju i tranziciju može se pročitati na ovom linku.

Avaz.ba
Foto: Tanjug