Zašto se svemir još uvijek nije nestao ?

Prema svim proračunima, svemir je trebalo da nestane istog trenutka kada je i stvoren, ali se to nije desilo. Razlog za to još nije poznat naučnicima.

kvazar voda svemir

Na početku svega, prema standardnom modelu, postojale su jednake količine materije i antimaterije. Da su se ravnomjerno poništavale, kako je i očekivano, ništa više ne bi postojalo.
Istraživači već godinama pokušavaju da pronađu neko objašnjenje zbog kog svemir, i mi u njemu, još postoji, ali bez uspjeha.
“Prema svim dosadašnjim mjerenjima, postoji simetrija između materije i antimaterije u pogledu mase, naelektrisanja i drugih faktora, što znači da svemir uopšte ne bi trebalo da postoji”, kaže Kristijan Smora, autor nove studije sprovedene u CERN-u. “Neke razlike između materije i antimaterije moraju da postoje, ali mi ne možemo da ih nađemo.”
Jedno objašnjenje bilo je da antimaterija i materija imaju drugačiji magnetizam, ali je novo istraživanje pokazalo da su identične čak i u tom pogledu. Nova studija, predvođena dr Smorom, mjerila je antiprotone i pokazala da su potpuno identični protonima. Istraživači se nadaju da će sada moći da ispitaju njihova svojstva još detaljnije, zahvaljujući novim metodama, a neki se već poigravaju sa vrlo zanimljivim idejama – šta ako antimaterija ima “naopaku” gravitaciju?