Turska Evropskoj uniji: Imamo lijek za vas

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je lidere EU da pristanu na ulazak Turske u EU. Prema njegovim riječima, to će izliječiti hronične probleme međunarodne organizacije.

region-turkey

„Bez Turske Evropu očekuje izolacija, očaj, nemiri. Turskoj nije potrebna EU, Evropi je potreba Turska. Kontinent je zahvaćen ksenofobijom, ultradesnica je postala tako jaka da ih uzimaju u koaliciju. Evropu koja je prestupila preko svojih principa očekuje žalosna budućnost“, izjavio je turski lider.

Turska je predala molbu za ulazak u EU 1987. godine. Ipak, pregovori koji su počeli 2005. godine su ušli u ćorsokak. U Turskoj to objašnjavaju neželjom da prihvate muslimansku državu u EU.

Napetost između Turske i Evrope je značajno porasla nakon gušenja vojnog puča i Erdoganovog represivnog režima. Priprema za uvođenje smrtne kazne je također nedopustiva za EU.

U septembru je tokom predizborne kampanje njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da Turskoj nema mjesta u EU. To je tačka mišljenja koju dijeli sve više evropskih političara.

Ostavite komentar