Putin: Nafta više nije sve i svja

Ruska ekonomija je izašla iz stagnacije i stabilizovala se, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin na ekonomskom forumu “Rusija zove“.

putinoil

“Ovakvo prisustvo stranih investitora na forumu još jednom pokazuje veliki interes koji izaziva savremena Rusija i njen potencijal, pokazuje želju za dijalog i saradnju, što je ključni uslov za uspostavljanje poslovnih veza. Rusija otvara takve mogućnosti za saradnju posebno sada kada je naša ekonomija izašla iz stagnacije i njeno oživljavanje je stabilno“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naveo da ruska ekonomija bilježi rast već treći kvartal od 1,8 posto. On je dodao da on nije zadovoljavajući i da Rusija teži da dostigne svjetski prosjek. 

“Smanjuje se zavisnost federalnog budžeta od nafte. Ako su 2014. godine prihodi od nafte iznosili više od polovine prihoda budžeta, 51,3 posto, ove godine je to oko 39 posto“, dodao je Putin.

Putin je istakao da će u naredne tri godine prihodi od nafte činiti samo trećinu ruskog budžeta. Prema riječima ruskog predsjednika, zlatne rezerve rastu (za 13 posto od početka godine), platni bilans jača, kurs rublje se stabilizovao. 

Pritok direktnih investicija u naftni sektor Rusija za tri kvartala je iznosio 23 milijarde dolara, što je dva puta više od istog perioda prošle godine i apsolutni maksimum za četiri godine.

“Ako je u međunarodnim centralnim bankama početkom godine bilo 377 milijarde dolara, 13. oktobra je bilo 427 milijardi dolara“, ukazao je šef ruske države.