EU traži pomoć : Panika je, “Rusi” nas ruše !

Brisel, Zagreb — Osam država EU je potpisalo pismo visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini kojim traže da se suzbije ruska propaganda, posebno na području Zapadnog Balkana.

eurus

Među potpisnicama tog pisma je i Hrvatska, piše “Jutarnji list”, koji navodi da je uvid u pismo imao briselski portal “EU obzerver”.

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato prije desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Te zemlje traže da Evropska služba za spoljno djelovanje (EEAS) znatno proširi aktivnosti u suzbijanju ruske propagande, posebno na području juga Evrope i na Zapadnom Balkanu.

Navodi se da su u tom pismu iznjeli tvrdnju da, “suočeni sa nesmanjenom kampanjom dezinformiranja koju vrši treća strana (Rusija), vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratKoma EU”.

“Jutarnji” podsjeća da je Stratkom kancelarija osnovana pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantovale neistine koje o EU, kako misle u Uniji, širi Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu sa radom i dvije nove filijale EU Stratkoma – za jug i Zapadni Balkan.

Od EU traže veće finansiranje, kao i dovoljna sredstva kako bi moglo da se ulaže u inovativne tehnologije.

“EU obzerver”, kako se prenosi, navodi da su ove države na prvoj liniji onoga što se u pismu naziva “sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generisalo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditovala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i da bi se smanjilo naše jedinstvo”.

Navodi se da je Stratkom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, stvoren prije dvije godine odlukom Evropskog savjeta i djeluje u okviru EEAS, a da neke diplomate kažu da je osnovan prije svega zbog uloge predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, dok Mogerinijeva nije ni tada pokazivala neki pretjerani interes za to.

Prema ovom članku, Stratkom putem Tvitera i društvenih mreža pokušava da demantuje ruske dezinformacije i promoviše pozitivno praćenje EU djelovanjem na području bivšeg Sovjetskog saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Tviteru.

Navodi se da za Stratkom radi samo 14 osoba, od kojih je čak 10 diplomata iz država članica. U odjeljenju za Zapadni Balkan rade još dvoje diplomata, a šest u Južnom odjeljenju, koje se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije.