Polarni medvjed pronađen kako pliva 700 km daleko od Arktika

Bijeli polarni medvjed koji naseljava Arktik pronađen je na zapadu Rusije, više od 700 km udaljen od svog prirodnog staništa.

polar-bear-2

Fotografije medvjeda Umke koji pliva u reci Kolima u ruskoj republici Jakutiji objavilo je Ministarstvo prirodnih resursa.

Prema pisanju “Sajbirijan tajmsa”, Umku je lokalno stanovništvo hranilo ribama, prije nego što je završila u moskovskom zoološkom vrtu.

Polarni medvjedi su u ovom regionu rijetka pojava. Istraživanje rađeno u aprilu pokazalo je da u krugu od hiljadu kilometara u ovoj oblasti postoji svega 20 polarnih medvjeda.

Eksperti kao objašnjenje kako je Umka mogla da dospe na mesto toliko daleko od kuće navode to što su njenu majku ubili lovci koji su zatim nju odveli do rijeke Kolime, piše Independent.

Stručnjak za divlje živorinje Fedor Jakovljev je međutim odbacio ovu verziju priče.

Ne vjerujem da se lov na majku dogodio, niti da je bio razlog da se Umka nađe ovdje. Medvjed je bio jako dobro hranjen, što pokazuje da je bez majke ostao skoro. Mislim da je majka mladunčeta bila previše slaba ili stara. Možda je napadnuta od mrkog medvjeda, dok je Umka uspela da pobjegne“, rekao je Jakovljev.

Autor: B92