Nanin recept : Kako uhvatiti novinara u laži !

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podjelila je sa učesnicima Međunarodnog festivala omladine i studenata u Sočiju „recept“ za traženje objektivnih medija i novinara.

FIQJABLGFMBYASM.MEDIUM

„Kako pronaći svoj izvor informacija? Čini mi se da je to vrlo lako, postoji jedan savjet. Čitajte više o tome šta se dešava i bilježite to kao što su to radile naše nane koje su bile daleko od sredstava masovnih informacija kakav danas postoje. One su sjekle članke iz novina, uglavnom one koji su se ticali zdravlja ili one o tome kako se gaje neka biljke“, rekla je Zaharova.

Ona je pozvala da se čuvaju linkovi za članke i pamte autori prognoza, a da se nakon nekog vremena uporede prognoze sa događajima.

Prema riječima Zaharove, taj metod se također može iskoristiti i za ocjenu prošlih događaja.

„Sjetite se Iraka, većina zapadnih medija je pisala da je agresija bila osnovana. Ista je situacija sa Sirijom“, kazala je ona, podsetivši da su postojali i mediji koji su pisali drugačije o tim događajima.

„Tražite materijale, tražite autore koji će na djelu dokazivati da se njihove prognoze obistinjuju i da su njihove procjene tačne“, zaključila je Zaharova.

Posted in PR