Nakon našeg raspada Sirija : Jugoslovensko oružje i dalje u upotrebi

Na internetu su se pojavile fotografije oružja kojim arapsko-kurdski odredi oslobađaju Raku od terorista. Riječ je o čuvenoj Zastavinoj pušci M-70, piše Sputnjik.

kalashnikov-with-knife_104873117

U toku su završne borbe za oslobađanje Rake od terorista Islamske države. Sirijske demokratske snage saopštile su da se predalo oko 300 terorista, lokalnih plaćenika, i da njihovi arapsko-kurdski odredi napreduju ka centru grada najavljujući konačno oslobađanje Rake, pa i kraj rata u Siriji.
Puška oslobodilaca fotografisana tokom predaha u pokušaju da se neutrališu teroristi u Raki osvanula je na društvenim mrežama i izazvala buru komentara i različitih teorija zavjere.
Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ima više načina na koje je puška iz Srbije mogla da završi u Siriji. On podsjeća da se u bivšoj Jugoslaviji proizvodila velika količina naoružanja za izvoz, a ex Yu fabrike za proizvodnju pješadijskog naoružanja otvarane su i van granica. Jedan talas izvoza išao je ka Bliskom istoku, podsjeća Radić.
Maltene svaka zemlja iz sad problematičnog regiona, ako povučemo prstom od sjevera Afrike pa sve do Arabijskog poluostrva, pa prema Iraku i Iranu, bila je kupac ex Yu automatskih pušaka“, kaže Radić. On ne isključuje mogućnost da je riječ o starijem modelu M-70 iz tog perioda, ali dodaje da je put ove puške do Sirije mogao da bude i drugačiji.
U prošloj deceniji velike količine naoružanja izvezene su iz Bosne i Hercegovine, za potrebe organizovanja obnovljenih oružanih snaga Iraka, ali i za naoružavanje brojnih savezničkih zemalja koje su se pridružile borbi protiv terorizma, podsjeća Radić.
To je bilo naoružanje iz pasivne rezerve entitetske vojske. Amerikanci su na pitanje zašto to rade, zašto ga izvoze, mogli da kažu — mi razoružavamo BiH da bismo spriječili realan rizik od unutrašnjeg konflikta koji se juče završio. Kada su izgubili bezbjednosnu kontrolu u Iraku, kad je došlo do velike pobune, dosta tog naoružanja se našlo u rukama raznih pobunjenika. Govorimo o stotinama hiljada cijevi koje su raspadom dijela iračkih jedinica, masovnom krađom i haosom koji je tamo zavladao dospjele u ruke svima, od običnih civila do pojedinaca koji su kasnije organizovani u ID-u“, tvrdi sagovornik Sputnjika.
22449920_1550239861726026_4620864289100363526_n
On podsjeća da je 2007. godine bilo kritika da ex Yu puške koriste razni pobunjenici. U vrijeme pobune u Faludži američki mediji pokazali su ex Yu pušku koju koriste zli momci.
Puške jesu proizvedene u Kragujevcu, ali možda su otišle u naoružavanje teritorijalne odbrane Slovenije, zatim su evakuisane na područje zapadne Bosne, a zatim su kao višak naoružanja prodate između 2004. i 2006. Iraku. Na taj način puške su vjerovatno dospjele i u ruke terorista, a ne samo oslobodilaca Rake. Mogu da budu i u rukama američkog specijalca“, kaže Radić.
On dodaje da ne treba zaboraviti da sve vrijeme traje i izvoz naoružanja iz Kragujevca, a od 2013. godine i u Saudijsku Arabiju koja više nije na crnoj listi. Kupci ex Yu naoružanja su i Ujedinjeni Arapski Emirati.
Autor: Sputnjik

Ostavite komentar