Car si ove hefte : Ko pjeva zlo ne misli !

Piše : Tarik Kapetanović @ka5an

Hairli nam je počela hefta, hairli nego kako, nakon Dačićevog Osman Age, grandioznog dočeka u Novom Pazaru, susreta braće u Istambulu, laganih zagrljaja i ponekog osmjeha, sve rane su zaliječene a  nada u nešto što se zove bolji život u Bosni i Hercegovini je vraćena posebno kada su u pitanju strani investitori.

igor-crnadak

Sve bi bilo dobro da se nakon poznate fotke u Istanbulu nije oglasio Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, koji je kojeg li čuda prvi put javno istupio kao prvi bosanskohercegovački političar – euroskeptik . Ne samo da je Crnadak javno istupio i rekao da je BiH na prekretnici puta ka EU. nego je sasvim otvoreno saopštio da sve manje vjeruje da će BiH moći nastaviti dalje tim putem.

Čudno reklo bi se, ali ne toliko čudno ako se zna da je toj možda ishitrenoj izjavi Crnadka prethodila i puka analiza Erdoganove posjete koji je sa sobom u Srbiju doveo deset ministara iz Turske i 200 privrednika. Čudno bi bilo da je Crnadak u već poznatom stilu pohvalio put BiH ka EU a da je ujedno znao da su u komšiluku njegove kolege diplomati izlobirali potpis 16 sporazuma koji će dovesti do toga da trgovinska razmjena između Turske i Srbije sa sadašnjih 800 miliona dolara naraste na milijardu dolara na godišnjem nivou.

Vjerovatno je Crnadak čuo i samog Erdogana kako izjavljuje da nije čak dovoljna ni trgovinska razmjena od jedne milarde dolara te da on očekuje da ta razmjena bude tri, pa čak i pet milijardi dolara.

Dok Crnadak vodi bitku oko Pelješkog mosta, za koju nema metaka, dok i on sam shvata koliko je to samo preizborni trik, mogao je ponosno protljati ruke jer će u narednom periodu pokupiti kajmak za nešto što nije uradio, a to je put Sarajevo Beograd koji će po svoj prilici preko Višegrada, pored Andrićgrada i Drvengrada pa na Pazar i zatim čak i do Beograda.

Naravno, Crnadak nije propustio priliku da čestita Dačiću na savršenoj izvedbi i pjevačkim sposobnostima te da kaže baš ono što Dačić često istiće nakon svojih nastupa, a to je stara narodna : „Ko pjeva zlo ne misli“.

Jasno je da je ovim pjevanjem, Srbija zaboravila davnu 1389. godinu i sukob sa tadašnjom Turskom, zaboravljene su i žrtve a istorija je pomalo stavljena u zapećak. Nakon Erdoganovih riječi u kojima je spomenuo kako bi Srbija mogla da se preko „Turskog toka“ snabdijeva gasom, te kako je Brisel upravo glavni kočničar te saradnje. Crnadak je tim više vrlo mudro zaključio da je dobro biti euroskeptik samim tim što jeftini Ruski gas ne može samo ostati u Srbiji nego mora doći i do Bosne i Hercegovine koja je u neposrednom komšiluku.

Bošnjaci u Novom Pazaru su svakako pokazali i dokazali da znaju gdje žive ali da mogu postati jak oslonac diplomatiji Srbije tim više što su učinili da se Erdogan u njihovom gradu osjeća kao domaćin a Vučić kao gost. No Vučić se nije bunio, čak štaviše, opušteno je aplaudirao dok se govorio o pomirenju između Srba i Bošnjaka i sve toplijoj saradnji i prijateljstvu koje mora trajati i u budućnosti.

vucic

Iza kulisa dešavalo se nešto ozbiljnije, tinjao je sukob Amerike i Turske koji je kulminirao obostranom suspenzijom izdavanja viza a u Prištini se pripremao prvi pride. Diskutovalo se i o viznoj liberalizaciji za Kosovo, čemu su na put stali prijatelji Englezi koji su po starom receptu koji je na nama nebrojeno puta testiran izgovorili kako Kosovo ima problem sa nepotizmom i korupcijom te da nema ništa od vizne liberalizacije bar za sad.

Tim više je susret braće u Istanbulu bio tužan, koliko i riječi gospodina Erdogana koji je u svom tweeetu napisao kako daje „svoje sve“ narodu Bosne i Hercegovine. No ne treba zaboraviti Crnadka, koji je iskoristio priliku i otputovao u Crnu Goru u kojoj će prisustvovati konferenciji „10. godina potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – budućnost europskih integracija Crne Gore“

Sjetio se Crnadak ponovo Evropske unije, pa je sjeo za sto i sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za zemlje jugoistočne Evrope i Tursku koji mu nije zaboravio napomenuti da Njemačka snažno podržava reforme u BiH i put ka Evropskoj uniji koja samo što nije došla u BiH ali ne može jer ekonomski kaskamo a i nismo baš dobri kada je borba s korupcijom u pitanju.

Ne sumnjam da je Crnadak povezao priču sa Kosovom koje ima slične probleme zbog kojih ama baš nikako ne može dobiti viznu liberalizaciju, ne sumnjam, ipak je Crndak prvi političar iz BiH koji je barem malo načeo svoj euroskepticizam, što u ovom momentu morate priznati nije nimalo popularno.

Ostavite komentar